woensdag 18 december 2013

18 december 2013:Nieuwe gondels voor de TSDC Pionnier in Valtho


Onze laatste skidag in Les 3 Vallées, morgen opruimen en inpakken en vervolgens vrijdag naar huis.

Vandaag begon met heel veel wolken boven Val Thorens dus ons plan om daar vandaag te gaan skiën hebben we laten varen. We zijn naar Méribel en de St Martin 2 lift geweest. Prima afdalingen waar het heerlijk skiën was.

Aanvankelijk wolken maar prima pistes:
 
Aan het eind van de dag nog even langs Val Thorens en ja hoor, de eerste "nieuwe" gondel van de Pionniers lift was "on line". De SETAM heeft 4 replica's besteld van de oude Peclet gondels. Een knipoog naar het verleden van Val Thorens. Voorheen hing er zo'n gondel in de vertrekhal van de Funitel du Péclet
Nieuwe gondels voor de Pionnierslift:
 
Volgende bericht: 5 januari 2014

 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

dinsdag 17 december 2013

17 december 2013:Naar Courchevel Moriond, Worldcup in 1850

 
De laatste uithoek van les 3V waar we nog heen moesten was Courchevel Moriond (voorheen 1650). We waren al gewaarschuwd door Skieur, die afgelopen maandag had geconstateerd dat er hopen nog niet verdeelde kunstsneeuw lagen en dat de pistes erg slecht waren. Vandaag geen hopen kunstsneeuw maar prima pistes, alleen het eerste stuk van de piste Roc Mugnier was slecht en de route erom heen lag vol stenen. Deze stenen beginnen toch een steeds groter probleem te worden want de sneeuwlaag wordt zo dun dat je maar beter huurski's kunt hebben. Buiten de piste skiën is bijna nergens meer mogelijk.
Mooie pistes:
 
In Courchevel 1850 zijn deze week Worldcup wedstrijden (slalom voor dames), ter gelegenheid hiervan was de skipas vandaag gratis.
Worlcup in Courchevel:
 
Gratis Pas, parkeren op het vliegveld:
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

maandag 16 december 2013

16 december 2013: Naar de nieuwe TSD Bouc Blanc.

Via de dit weekend geopend Combes lift en de Roc de Tougne hebben we de pistes Batavelle en Fouine voor het eerst deze winter genomen. Beide hard maar goed te skiën. Daarna via de Saulire naar de nieuwe lift in La Tani. De lift is prachtig maar de piste erheen een ramp. Het eerste stuk van deze piste naar La Tania was puur ijs en ook de afslag naar de lift was ijs.
De Bouc Blanc in de schaduw:
 
De aankomst van de Fôret lift, die volgende winter in gebruik wordt genomen is al zo goed als klaar.
Bulle lift TSD Fôret:
 
Op het vliegveld van Courchevel een oldtimer:
 
Het complete verhaal van vandaag vindt u op ons blog, meer foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

zondag 15 december 2013

15 december 2013: alweer prachtig weer.

Dit weekend is de Pionniers lift in Val Thorens voor het publiek geopend, daarom vanmorgen een video gemaakt. Morgen gaan de testen verder met één gondel.

Na de Pionnierslift naar de inmiddels geopende Funitel de Thorens om de aankomst van de Tyroliënne te bekijken.
Aankomst Tyroliënne:
 
Onderweg nog even langs de Worldcup snowboarden.
Worldcup Skicross:
 
Tenslotte nog omhoog gelopen naar de nieuwe aankomst van de 3V lift, een soort tent.
Aankomst 3V:
 
Omdat we ook de Plandel'Eau lift hebben genomen zijn we voor wat betreft Val Thorens weer helemaal bij, we hebben alle geopende liften gehad.

Het complete verhaal van vandaag vindt u op ons blog, meer foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

zaterdag 14 december 2013

14 december 2013:een dag met 2 gezichten


De ochtend was grauw en grijs, na 2 liften hadden we het gezien.
Grauw en grijs:
 
De middag zag er heel anders uit. Na het oplossen van de wolken was het prachtig zonnig weer maar fris. Omdat er vandaag veel meer liften open zijn gegaan hebben we voor het eerst de TC Bruyères genomen, zo konden we mooie foto's van de Speed Mountain in Les Menuires nemen.
Speed Mountain:
 
Hierna naar Val Thorens. Voor de World Cup Skicross waren we te laat maar we konden wel voor het eerst met de nieuwe TSD Pionniers mee. De cabines moeten waarschijnlijk tot volgende winter wachten, maar verder een prima nieuwe lift.
TSD Pionniers:
 
Op het ijscircuit waar vorige week de Trophee Andross was, waren nu quad wedstrijden

Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

vrijdag 13 december 2013

13 december 2013:Al 22 dagen mooi weer!


Vandaag een paar graden frisser dan voorheen, maar nog steeds volop zon.

Als eerste alle afdalingen van de Roc des 3 Marches genomen, die er allemaal perfect bijlagen, daarna na Courchevel. Hier heeft iemand me uitgelegd dat de eerste serie pylonen voor de nieuwe Aiguille du Fruit al afgelopen herfst is geplaatst. Omdat hier veel Tetras Lyre voorkomen, een beschermde vogel, die tijdens het broedseizoen niet gestoord mag worden

Nieuwe restaurant Cave Creux in Courchevel:
 
Verder vandaag veel mooie pistes waar we bijna alleen waren.

Mooie pistes:
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

donderdag 12 december 2013

12 december 2013:Nog steeds mooi weer met meer wind


Vandaag uiteraard als eerste naar de TS Col in Val Thorens, die vandaag open ging. De afdaling stelt sinds het tracé veranderd is niet veel meer voor, bovendien was de piste hard en ijzig. Het uitzicht op de gletsjer van de Chavière blijft echter prachtig, vooral ook omdat we het kunnen vergelijken met wat we zagen toen we in augustus boven waren (zie blog van 15 augustus)
Glacier de la Chavière:
 
Hierna zijn we via Méribel Mottaret naar Courchevel gegaan waar we de eerste pylonen voor, de deze zomer, te vervangen TSD Aguille du Fruit zagen staan:
Voor de nieuwe TSD Aguille du Fruit:
 
In Méribel is voor aanvang van het seizoen,een flinke aardverschuiving geweest.
Eboulement in Méribel (piste Doron):
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

woensdag 11 december 2013

11 december 2013: het lijkt wel lente in L3V


Zo mogelijk nog warmer dan gisteren. We skiën zonder mutsen, petten en haarbanden en doen dunne handschoenen aan. Het "slechte" nieuws is dat er geen weersverandering verwacht wordt voor 23 december. Het goede nieuws is dat er zo weinig mensen op de piste zijn dat deze nauwelijks te lijden heeft. We hebben vandaag onze eerste slechte piste gehad: de Chamois in Méribel, te weinig sneeuw , zand en stenen.
Voor de rest niets dan lof voor de pistes.
Lof voor de (lege) pistes:
 
Volgens de planning moet het laatste tronçon van de TC Plattières nog een jaar of 5 mee.
TC Plattières:
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

dinsdag 10 december 2013

10 december 2013: warm en prachtig weer

Al vanaf het vertrek hel blauwe lucht en warm door de inversie.
In de TSD Mt de la Chambre, prachtig weer:
 
Inversie treedt op als er een warme laag lucht als een deken over een laag koude lucht komt te liggen. Dit is in de Savoie al enkele dagen het geval waardoor de temperaturen (vooral 's nachts) in de bergen veel hoger zijn dan in de dalen. Het gevolg is smeltende sneeuw en sneeuwkanonnen die niet gebruikt kunnen worden omdat het te warm is. 

We zijn met Skieur via de piste Venturon (perfect) naar de Saulire gegaan, hier eerst 2 keer de Marmottes lift genomen. Deze loopt omdat de TSD Suisses "en panne" is. Daarna via de piste Suisses (perfect) naar 1850.

Na diverse afdalingen in Courchevel via de Saulire terug en over Méribel naar de Vallei des Belleville. Hoewel Méribel op 1450 meter ligt lagen de pistes erheen er prima bij.
Voldoende sneeuw in Méribel:
 

Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

maandag 9 december 2013

9 december 2013: Heel ander weer

Heel ander weer dan de afgelopen 2 weken. In de ochtend alleen een flets zonnetje. In de loop van de middag kwam de zon er steeds meer door en aan het eind van de dag was de kleur van de lucht weer zoals we inmiddels gewend zijn.

In verband met het matige zicht zijn we kris kras door het gebied gegaan, eerst wat liften in Les Menuires, daarna naar Méribel. Bij terugkomst uit de vallei van Méribel konden we de futuristische aankomst van de vernieuwde 3 Vallées lift goed zien.

TSD 3V vanaf de Cote Brune:
 
De TSD 2 Lacs loopt sinds afgelopen zaterdag en we hebben er vandaag voor het eerst ingezeten. Wat het meest opvalt zijn de afwijkende voetsteunen.

Vertrek van de 2Lacs lift:
 
Het vertrek van de Funitel du Grand Fond:
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

zondag 8 december 2013

8 december 2013: weekend dat L3V open gaat

Na 3 dagen afwezigheid zijn we weer terug in Les 3 Vallées. Het weer is nog hetzelfde als voor ons vertrek: warm en zonnig. De sneeuwomstandigheden zijn echter snel aan het verminderen.

Omdat dit weekend Les 3 Vallées gedeeltelijk geopend werd zijn we voor het eerst dit seizoen naar Courchevel geweest. De meeste pistes lagen er prima bij maar het is goed te merken dat er weinig sneeuw ligt. De sneeuwlaag is dun en op veel plaatsen is er te weinig sneeuw om de paden en diverse heuveltjes te egaliseren. Buiten de piste wordt het steeds riskanter, op veel plaatsen komen de grassprieten alweer door de sneeuw heen.

Via "Plan des Mains" naar Courchevel:
 
Prima pistes, maar buiten de piste:
 

Dit weekend ook al weer het eerste dodelijke ongeluk: in Val Thorens heeft een CH skiër de controle over zijn ski's verloren en is buiten de piste tegen een rots tot stilstand gekomen.

Voor wat betreft de liften zijn in Val Thorens dit weekend de TSD Plan de l'Eau en de Funitel 3 Vallées (voorheen Bouquetin) open gegaan

Wij wachten op nieuwe sneeuw, maar volgens de meteo wachten we deze week vergeefs.

 

Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

dinsdag 3 december 2013

3 december 2013: Een superdag in Val Thorens

Het weer was nog mooier dan gisteren, het was warm zonnig en de wind was gaan liggen. Hoe de wind gisteren heeft huisgehouden was te zien aan de piste Mauriënnaise. Van deze piste was zoveel sneeuw weggewaaid dat het steile stuk was afgesloten. De andere pistes waren weer perfect in orde.
Ook één van de gondels heeft last gehad van de wind, het dakluik is verdwenen:
 
Vandaag waren de piste Christaux en de TSD Boismint voor het eert open dit seizoen.
TSD Boismint:
 
Vanaf de Boismint piste konden we zien hoe de beton voor de nieuwe tyroliënne naar de aankomst van de Funitel de Thorens (3000m) en de TS Peyron (3200m) werd gebracht. Tussen de aankomsten van deze liften loopt vanaf Februari 2014 een tyroliënne.
Beton voor de tyroliënne:
 
Alle andere foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

maandag 2 december 2013

2 december 2013: niet koud maar veel wind


Het was net boven 0 graden bij de Moutière lift, in de ochtend nauwelijks zon maar in de middag was het weer "Grand Blue". Vooral op de toppen stormde het hard, zo hard dat de Cime de Caron vandaag stil hing. Ook de TSD Moraine hing regelmatig stil.

Gelukkig heeft Val Thorens nog de Funitels die tot 100 kilometer per uur kunnen verdragen.
Harde wind op de toppen:
 
De pistes die gisteren na de drukte hard en ijzig waren, lagen er vanmorgen weer piekfijn bij. Alleen de Medaille was door een stagiaire gedaan: kuilen, richels, hobbels, keihard en vooral nergens vlak.

Op de piste weer leraren die diverse cursussen volgen, zoals handiski
Leren skiën met gehandicapten:
 
Zelf skiën als een gehandicapte:
 
Inmiddels is bekend welke liften aanstaande zaterdag open gaan: Verdons - Saulire - Suisses - Chenus - Epicéa - Jardin Alpin - Biollay - Bellecôte - Cospillot - Altiport

 

Meer foto's van vandaag op: www.vacanski.com/foto.htm

zondag 1 december 2013

1 december 2013, De TF Cime de Caron is open

Na de slechte dag van gisteren zijn we verder gegaan waar we vrijdag waren gebleven, mooi weer en prima skiomstandigheden. De TSD Rosaël is sinds gisteren geopend en vandaag was de TF Cime de Caron voor het eerst open. Uiteraard hebben we beide liften genomen en weer van de pistes en de uitzichten genoten. 

De nieuwe TSD Peyron is klaar voor gebruik:
 
De aankomst van de TSD 3 Vallées krijgt een futuristisch dak van stof. Vrijdag is dit stoffen dak met behulp van een helikopter gedeeltelijk geplaatst.
 
Aankomst TSD 3V vanaf de Piste Tête Ronde:
 
De Folie Douce was ook geopend (met het nieuwe scherm).
Folie Douce:
 
Meer foto's van vanddag op: www.vacanski.com/foto.htm